KLÄ DIG FÖR BRÖLLOP
Har du likt många andra fått en inbjudan till ett bröllop i sommar? Kul! Bröllop är en av de absolut roligaste tillställningarna som man kan delta i, men likt många andra fester är bröllop inte en vanlig fest som du kan dyka upp till utan någon eftertanke. På de flesta bröllop måste du lämna jeansen och dina favoritsneakers hemma för att byta ut dem mot någonting mer formellt. Förhoppningsvis innehåller inbjudan en klädkod – kanske har du stenkoll på vad du ska ha på dig, men om du inte förstår klädkoden så ska du inte bli skräckslagen, vi hjälper dig!

Här nedan kommer vi att förklara de vanligaste klädkoderna och några grundregler som det kan vara bra att känna till. Med det sagt bör du alltid följa den bestämda klädkoden så gott som det går. Detta för att bidra till temat och stämningen som bröllopsarrangörerna ofta valt med omsorg.

KLÄDKODER BRÖLLOP
 
 
KAVAJ
Koden betyder faktiskt lite missvisande att du ska bära kostym. Kostymen behöver dock inte vara så formell och du kan experimentera med olika färgval.

MÖRK KOSTYM
Mörk kostym innebär kostym men inte nödvändigtvis svart kostym, utan snarare mörkt grå eller mörkt blå. Eftersom klädkoden är relativt formell rekommenderar vi att du bär en vit skjorta. Dock kan du ta ut svängarna lite med accessoarerna men en mörk slips är att föredra.

SMOKING
Här har du till skillnad från fracken lite större valmöjligheter i form av färgval. Vanligast är svart, mörkgrå eller mörkblå smoking. Sommartid kan du även styla till det lite extra och bära en vit smokingkavaj och svarta byxor.

HÖGTIDSDRESS
Innebär en enfärgad, gärna svart frack tillsammans med en vit frackskjorta, väst och fluga. Spetsa gärna till klädseln med ett par handskar och svarta lackskor.

ÖVRIGA KLÄDKODER
Det har även uppkommit nya, mer moderna klädkoder som exempelvis ”sommarfin” och andra mer temainriktade klädkoder. Ska du på ett sådant bröllop rekommendera vi att du pratar med andra gäster eller brudparet.

KOM IHÅG!
Om du, efter att ha läst allt nedan, fortfarande känner dig osäker eller om inbjudan inte innehåller en klädkod, så finns det absolut ingen skam i att fråga brudparet om vad de har tänkt sig att gästerna ska ha på sig. Om du inte känner brudparet så väl kan du fråga runt hos de inbjudna gästerna hur de har tolkat klädkoden. Förhoppningsvis kommer detta göra dig tryggare.

KLÄDKOD KAVAJ
Klädkod kavaj är antagligen den lättaste klädkoden att missförstå. Många tar denna klädkod bokstavligt talat och bär kavaj med uddabyxor, chinos eller jeans. Klädkoden betyder faktiskt lite missvisande att du ska bära kostym. Kostymen behöver dock inte vara så formell och du kan experimentera med olika färgval. Vi rekommenderar att du väljer en ljusare kostym och under sommarhalvåret fungerar de mer avslappnade materialen som linne och bomull perfekt. Vit skjorta är alltid stilrent och snyggt men det klassas även som ganska formellt. Till klädkod kavaj har du möjligheten att ta ut svängarna med ditt skjortval – men vill du vara säker är en ljusblå variant alltid väldigt snyggt. På fötterna kan du välja fritt mellan svarta eller bruna skor, i mocka eller skinn, loafers eller oxfords. Här väljer du helt enkelt efter vad du är mest bekväm med! Med det sagt så finns det en utdöende regel om att man inte ska bära bruna skor vid tillställningar på kvällen. Men, som sagt, det är en utdöende regel som vi tycker att du kan strunta i.

Trots denna guide om ”klädkod kavaj” kan det alltid vara bra att prata med värden innan tillställningen eftersom den fortfarande ofta misstolkas.